Kropsorienteret traumebehandling!

Min viden om traumer, kroppen og nervesystemet danner grundlag for meget af mit arbejde, men der er stor forskel på hvor meget det fylder i praksis, da det kommer an det menneske jeg står overfor.

Min målgruppe er som udgangspunkt unge mennesker, men jeg tilbyder også kropsorienteret traumebehandling til voksne.

Til de unge bruger jeg min viden om nervesystemet, kroppen og traumer, og inkluderer små kropslige og traumeforløsende øvelser, hvis den unge er med på det.

Det kan f.eks. være at vi arbejder med åndedrættet eller forskellige afslapningsøvelser.

Derudover kan en massagebold gøre meget for at vække sanserne i kroppen.

Vi kan også arbejde med grænser, det at sige fra eller at komme ud med sine vrede via forskellige øvelser.

Til voksne bruger jeg ofte en mere rendyrket form for kropsorienteret traumebehandling, hvor vi arbejder lidt dybere ind i nervesystemet, og trækker tråde til de traumer og mønstre man som voksen har med sig fra hele sit liv.

Det kan give rigtig god mening at få arbejdet med sit eget nervesystem, og de traumer man selv har med sig, hvis man er forælder til et barn eller en ung i mistrivsel, da nervesystemer smitter hinanden og det kan ikke undgås at man påvirker hinanden i en familie.

Hvad er et traume?

Overordnet opstår et traume,
når vi bliver udsat for en ubehagelig oplevelse,
som vi ikke er i stand til at håndtere
følelsesmæssigt.

Der er ikke altid tale om en egentlig hændelse – det kan også handle om en svær følelse, som overvælder ens system, og som man ikke får den rigtige hjælp til at håndtere.

Der kan være tale om helt konkrete traumer som:

♦ Fødselstraumer

♦ Operationer

♦ Medicinske traumer

♦ Vold og overgreb

♦ Ulykker og katastrofer

Men der kan også være tale om traumer der er opstået over længere tid, og det er ofte sådanne traumer, jeg møder hos unge og deres forældre.

Disse kan kaldes:

♦ Følelsesmæssige traumer

♦ Udviklingstraumer

Herunder hører de traumer som er opstået i relation til andre mennesker – det kan være både forældre, søskende, kammerater, lærer, pædagoger mm.

Derudover kan der være tale om traumer, som som er opstået på baggrund af en stressbelastning – dvs. en situation hvor man som barn, ung eller voksen bliver udsat for et pres eller et krav som man ikke er i stand til at honorere.

Eksempler kan være:

• Mobning

• Skæld ud

• For høje faglige krav (nederlag)

• En følelse af at være uden for fællesskabet

• At føle sig misforstået/forkert

• Svigt

• Skilsmisse

• Flytning

• Dødsfald

• Sygdom i familien

• Mangel på samregulering fra forældrene

Dette er kun eksempler, og der kan være mange andre former for traumer.

De ovenstående eksempler på traumer, gælder desuden for både børn, unge og forældre, da de traumer vi har med os som forældre har stor betydning for vores relation til vores børn, og for vores muligheder for at støtte og hjælpe dem.

Forældre kan desuden blive traumatiserede af at have et barn eller en ung som mistrives, idet presset og kravene kan blive overvældende, både praktisk og følelsesmæsssigt.

Bekymringen for barnet, kampene med systemet, kampen for at klare både arbejde og familieliv, samt meget andet, er ofte mere end man som forælder kan håndtere, og der kan opstå en ond cirkel, hvor man i familien påvirker hinanden negativt, idet alles nervesystemer er på overarbejde.

Derfor tilbyder jeg traumebehandling, følelsesmæssig støtte og praktisk vejledning til både den unge og til forældrene.

“Vejen til ro og balance,

går gennem kroppens

sansninger.”

Kroppen husker:

Når et menneske har været udsat for svære oplevelser, vil kroppen og nervesystemet huske på disse oplevelser via de sansninger og følelser der har været tilstede i oplevelsen.

Det kan derfor være en bestemt lyd, duft, sansning eller følelse som er det der trigger kroppen til at huske en bestemt oplevelse, som derved kan dukke op i nervesystemet på uhensigtsmæssige tidspunkter.

Det kan også være at et bestemt sted, som f.eks. en skole, skaber et stort ubehag hos en person fordi stedet minder om dårlige oplevelser man har haft dér.

Nogle gange ved vi ikke hvad det er for en oplevelse der har sat sig i os, men kroppen husker sansningen eller følelsen. Når hjernen registrerer denne sansning eller følelse, opstår der et ubehag, og alt efter situationen kan det føre til angst, tristhed, vrede eller opgivenhed.

Et stresset nervesystem:

En person som gentagende gange oplever sig udsat for svære oplevelser, og ikke føler at der er nogen udvej i det, vil blive mere og mere stresset.

Det vil ofte vise sig ved at den unge over en periode begynder at udvise tegn på mistrivsel. Se afsnittet Hvad er mistrivsel?

Behandlingen:

For de unge:

Når jeg laver kropsorienteret traumebehandling med unge mennesker, mærker jeg hele tiden efter om den unge er tryg i behandlingsformen og de eventuelle øvelser vi laver. Det er afgørende at den unge føler sig tryg og komfortabel, da meningen med behandlingen er at skabe ro, tryghed og balance i nervesystemet.

Behandlingen kan bl.a. bestå af groundende øvelser, hvor vi mærker kroppen, laver øvelser med åndedrættet, laver afslapningsøvelser osv.

Derudover bruger jeg ind i mellem tegning til at få noget perspektiv og positive følelser ind i de svære oplevelser.

Jeg gør ofte også brug at et “bodyboard” som er en visuel metode, hvor vi sammen arbejder med at finde ud af hvad der sker i kroppen, og hvilke udefrakommende ting der påvirker kroppens tilstand. Det er et godt sted at starte ifht at arbejde videre med andre øvelser.

Hvis den unge er tryg ved det, kan vi også bruge en massagebriks, hvor jeg f.eks. kan hjælpe den unge til at finde ro ved at lave små øvelser med fødderne eller aktivere nervesystemet ved hjælp af en massagebold.

Berøringsøvelser laver jeg kun, hvis den unge er helt okay med det.

For voksne:

Lige som hos de unge, er det afgørende at man som klient hos mig, føler sig tryg og godt tilpas. En stor del af behandlingen handler netop om at man hos mig kan slippe kravene og hverdagens bekymringer, og jeg sætter ofte tempoet helt ned i behandlingen, for at nervesystemet får tid til at arbejde og man får ro og tid til at mærke sig selv. Netop det at mærke sig selv, og hvad der sker i ens krop, er en vigtig del af det arbejde man laver sammen med mig, for ofte glemmer man at lytte til sin krops signaler i hverdagen, til trods for at kroppen har rigtig meget at fortælle os, hvis vi sørger for at lytte til den.

For at komme ind i nogle af de traumer et voksent menneske har med sig, bruger jeg forskellige øvelser og redskaber, som gør det mere konkret og let at gå til.

Øvelser som kan virke enkle, har ofte en stor effekt.

Jeg har altid fokus på at finde ressourcerne hos den enkelte person, og bruge de gode følelser og energier til at låse op for følelsesmæssige og kropslige fastlåsninger. På den måde vil behandlingen ofte føles let og rar.

Nogle gange giver det meningen at bruge en massagebriks til at lave forskellige kropslige øvelser, og andre gange vil de øvelser vi laver, foregå på en stol eller på gulvet. Jeg kan også finde på at bruge naturen som et middel til at arbejde med nervesystemet.

Ung kvinde efter første session:

“Jeg var super, positivt overrasket da jeg kom hjem.

En smule overstimuleret, og følte mig lidt dehydreret.

Men alt godt. Sov som en sten den nat. Endnu en gang tak.”

Tryk her for at kontakte mig!

Denne webside bruger cookies. Ved at forsætte med at bruge siden, accepterer du brugen af cookies.